SKŁADNIKI
pektyna
jabłkowo-cytrusowa amidowana 100%
OPIS
pektyna otrzymywana z pulpy jabłkowej oraz
skórek owoców cytrusowych. W kwaśnym środowisku, pektyna wykazuje właściwości
żelujące, przyczyniając się do zagęszczania cieczy. Pektyna to wspaniały środek
żelujący do domowych dżemów owocowych, marmolad i galaretek, soków owocowych,
a także nadzień stosowanych w słodkich deserach. Może być również stosowana do
napojów mlecznych, napojów owocowych oraz ketchupów.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Porcja 30 g pektyny na 2 kg owoców i 1 kg
cukru.
Do gotujących się owoców dodać 1 szklankę cukru wymieszanego z 30 g
pektyny. Gotować 3-5 minut. Dosypać resztę cukru i gotować do rozpuszczenia.
Dodać 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody.
Dokładnie wymieszać, gorący dżem rozlać do słoików i pasteryzować przez 20
minut.
INFORMACJA
ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten,
orzechy, soję, seler i sezam.
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu.