SKŁADNIKI
Słodka
serwatka w proszku* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Środek spożywczy
specjalnego przeznaczenia żywieniowego - przy zwiększonym wysiłku fizycznym.
Serwatka ma swoje zastosowanie jako napoje, wyroby piekarskie, cukiernicze,
lody, kosmetyki
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Napój z serwatki:
1. 3 płaskie łyzki stołowe (ok. 25 g) rozpuścić
w 250 ml letniej lub zimnej wody. Do przygotwoania napoju użyć miksera lub
shakera. Dla uzyskania pełniejszego smaku napoju, wodę można zastąpić mlekiem
lub dodać owoce.
2 Wprowadzać stopniowo do codziennej diety, przez pierwsze
2-3 dni wskazane jest stosowania połowy zalecanej dawki (tj. 1,5 łyżki stołowej
na 125 ml).
3. Napój z serwatki Amylon jest wskazanym elementem diety zawsze
w połączeniu ze zbilansowanym pod względem jakościowym, wyważonym i racjonalnym
odżywianiem. Zaleca się na przykład spożywanie wystarczającej ilości
warzyw, owoców, chudego mięsa, przetworów mlecznych o niskiej zawartości
tłuszczu i pełnoziarnistego pieczywa.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 1562 kJ / 372
kcal
Tłuszcz: 1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6
g
Węglowodany: 75 g
w tym cukry: 75 g
Białko: 12
g
Sól: 0,47 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze nie
przekraczającej 25°C, zawsze w dokładnie zamkniętym opakowaniu. Po otwarciu
zużyć w ciągu 2 tygodni.