SKŁADNIKI
prażone kłącze
topinamburu* (60%), prażony korzeń mniszka lekarskiego* (37%), kardamon*,
cynamon*, goździki* (3%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Kawa obok herbaty jest
podstawowym napojem pitym na co dzień. W dawnych czasach w Europie nie znano
pitej dziś kawy wykonanej z nasion kawowca. Do wyrobu napoju w charakterze kawy
używano różnych dostępnych surowców. Z kawy wyprodukowanej z korzenia
topinamburu z dodatkiem korzenia mniszka lekarskiego można przygotować smaczny i
zdrowy napój.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Jedną czubatą
łyżeczkę kawy w przeliczeniu na 1 szklankę wody, wsypać do naczynia i gotować
około 2-3 minuty. Odstawić na 5-10 minut, przelać do filiżanek. Można dodać
mleko lub śmietankę lub posłodzić wg upodobań.
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu.