SKŁADNIKI
mielone korzenie
prażonej cykorii* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Kawa z cykorii to
naturalny napój polecany jako zdrowa alternatywa klasycznej kawy. Cykoria znana
była ze swoich cennych właściwości już w starożytności. Korzeń tej rośliny to
doskonałe źródło insuliny będącej naturalnym probiotykiem, dzięki czemu wzmacnia
odporność organizmu, chroni jelita oraz pomaga w usuwaniu toksyn. Cykoria
polecana jest osobom dbającym o linię, gdyż wspomaga spalanie tłuszczów, wpływa
korzystnie na metabolizm, a przy tym jest niskokaloryczna. Napój sporządzany z
prażonej cykorii jest także wskazany dla dzieci w wieku szkolnym, ponieważ
stymuluje procesy trawienne i nie zawiera kofeiny oraz innych
alkaloidów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
czubatą łyżeczkę kawy wsypać do filiżanki i zalać wrzątkiem. Parzyć ok. 10
minut. Można dodać do smaku śmietanki, mleka, cukru lub miodu. Dla uzyskania
bardziej intensywnego naparu zaleca się gotować kawę przez ok. 2-3
minuty.
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu