SKŁADNIKI
nasiona
słonecznika* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczne kiełki
słonecznika mają słodki, lekko orzechowy smak. Szczególnie zalecane jako
uzupełnienie diet, zwłaszcza wegetariańskiej.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
W warunkach
domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób: Bierzemy płaski talerz,
wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę.
Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i podlewamy ją wodą,
najlepiej przegotowaną i letnią. Wodę należy uzupełniać tak , aby gaza cały czas
była mokra.
Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu. W
zależności od gatunku kiełkowanej rośliny, kiełki ukazują się po 2-4 dniach.
Przy nasionach grubych np. groch, soja, cieciorka, itp. lub nasionach z
łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne
używamy w całości.
ZALECANE
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu.