SKŁADNIKI
mąka z
niebieskiej kukurydzy* 100% (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
OPIS
Powstała ze
zmielenia ziaren nasączonych w wodzie i naturalnym wapniu. Ten prastary proces
zwany nixtamalizacją sprawia, iż zawarta w ziarnie witamina B3, białko i inne
składniki mineralne są łatwiej przyswajalne przez organizm. Dodatkową zaletą
nixtamalizacji jest łatwość formowania ciast tylko z dodatkiem wody.
Niebieska kukurydza swój kolor zawdzięcza obecności antocyjanów, naturalnych
barwników roślinnych, nadającym barwę kwiatom i owocom.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 1499 kJ / 356 kcal
Tłuszcz: 5,1
g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9 g
Węglowodany: 64,7 g
w tym
cukry: 1,53
Błonnik: 10,4 g
Białko: 7,5 g
Sól: 0,01
g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Chronić
przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych.