SKŁADNIKI
ekologiczne
zmielone produkty przemiału żyta
OPIS
Wystarcza na uzyskanie
ok. 1,5 kg chleba.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Składniki: 1 saszetka zakwasu chlebowego żytniego bio
30 g Biovegan, 700 g mąki pszennej, 300 g mąki żytniej, 2 saszetki drożdży
suszonych bezglutenowych bio 9 g Biovegan, 2 łyżeczki soli, 750 ml letniej
wody.
Przygotowanie: dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać
wodę i dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce.
Następnie zagnieść ponownie i umieścić w wysmarowanej formie do chleba. Umieścić
w zimnym piecu wraz z miseczką wody. Piec w temperaturze 180-200 st. C przez ok.
80 min. Pozostawić do wystygnięcia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Warość energetyczna: 1442 kJ / 339 kcal;
Tłuszcz: 1,80 g;
w
tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,50 g;
Węglowodany: 62,40 g;
w tym cukry:
1,60 g;
Błonnik: 14,0 g;
Białko: 12,0 g
Sól: < 0,01 g
INFORMACJA
ALERGENNA
zawiera gluten; może zawierać gorczycę, sezam,
soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA