Zakwas chlebowy orkiszowy do wypieku chleba.
Orkisz według św. Hildegardy to najzdrowsze ze zbóż, które regeneruje cały organizm.
Orkisz zawiera dużo mikro i makroelementów, białka i błonnika. Orkisz zawiera też łatwiej przyswajalny gluten.
Właściwości orkiszu:
- wzmacnia kości
- polepsza krążenie krwi
- wzmacnia odporność
- obniża poziom cukru i cholesterolu
- wspomaga układ trawienny
Św. Hildegarda pisała : „Orkisz jest najlepszym ziarnem. Jest obfite, pożywne i delikatne w porównaniu z innymi ziarnami. Daje silne ciało, zdrową krew tym, którzy je jedzą i czyni ducha człowieka lekkim i radosnym. "
Wystarcza na uzyskanie ok. 1,5 kg chleba.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Składniki: 1 saszetka zakwasu chlebowego orkiszowego bio 30 g Biovegan, 700 g mąki orkiszowej, 300 g mąki żytniej, 2 saszetki drożdży suszonych bezglutenowych bio 9 g Biovegan, 2 łyżeczki soli, 750 ml letniej wody.
Przygotowanie: dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać wodę i dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce. Następnie zagnieść ponownie i umieścić w wysmarowanej formie do chleba. Umieścić w zimnym piecu wraz z miseczką wody. Piec w temperaturze 180-200 st. C przez ok. 80 min. Pozostawić do wystygnięcia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Warość energetyczna: 1511 kJ / 357 kcal;
Tłuszcz: 2,20 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,40 g;
Węglowodany: 65,00 g;
w tym cukry: 0,80 g;
Błonnik: 8,7 g;
Białko: 15,00 g
Sól: < 0,01 g
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać migdały, gorczycę i soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
SKŁADNIKI
ekologiczna mąka pełnoziarnista orkiszowa, kultury bakterii chlebowych
Opis
- Wegetariański
- Tak
- Certyfikat bio
- Jest
- Wegański
- Tak
- Producent - nazwa i adres
- Biovegan gmbh, biovegan allee 1, 56579 bonefeld
- Kraj producenta
- Niemcy