Olej palmowy
Olejowiec gwinejski bywa również nazywany palmą olejową. To wysokie drzewo o długich liściach pochodzi z Afryki Zachodniej, ale na przestrzeni wieków rozprzestrzeniło się również na wiele innych obszarów strefy tropikalnej.
Olejowiec rodzi czerwonawe owoce wielkości dużej śliwki, które są bardzo bogate w naturalny olej roślinny.
Ze 100 kilogramów owoców można uzyskać aż 22 kilogramy oleju palmowego. Posiada on pomarańczowa barwę.
Łatwy do uzyskania, bogaty w naturalne składniki odżywcze, wysokiej jakości olej palmowy jest ważnym tradycyjnym składnikiem kuchni tropikalnej Afryki.
Aby olej palmowy był zdrowy i zachował swoje odżywcze własciwości musi być nierafinowany.
Olej pozyskiwany z owoców olejowca gwinejskiego, a nie z jego nasion, ma wyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Niezwykle bogaty w witaminę A i E, likopen i betakaroten, olej palmowy ma silne działanie antyoksydacyjne, pomaga zachować zdrową skórę, włosy i wzrok.
Dobrze działa na serce, chroni przed arteriosklerozą i zawałem, wzmacnia system immunologiczny i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.