Najnowsze komentarze
Brak komentarzy
Przeszukaj blog

Olej palmowy

Wysłano na8 Lata temu przez
Ulubione0

Olejowiec gwinejski bywa również nazywany palmą olejową. To wysokie drzewo o długich liściach pochodzi z Afryki Zachodniej, ale na przestrzeni wieków rozprzestrzeniło się również na wiele innych obszarów strefy tropikalnej.

Olejowiec rodzi czerwonawe owoce wielkości dużej śliwki, które są bardzo bogate w naturalny olej roślinny.

Ze 100 kilogramów owoców można uzyskać aż 22 kilogramy oleju palmowego. Posiada on pomarańczowa barwę.

Łatwy do uzyskania, bogaty w naturalne składniki odżywcze, wysokiej jakości olej palmowy jest ważnym tradycyjnym składnikiem kuchni tropikalnej Afryki.

Aby olej palmowy był zdrowy i zachował swoje odżywcze własciwości musi być nierafinowany.

Olej pozyskiwany z owoców olejowca gwinejskiego, a nie z jego nasion, ma wyższą zawartość  nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Niezwykle bogaty w witaminę A i E, likopen i betakaroten, olej palmowy ma silne działanie antyoksydacyjne, pomaga zachować zdrową skórę, włosy i wzrok.

Dobrze działa na serce, chroni przed arteriosklerozą i zawałem, wzmacnia system immunologiczny i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Znacznik: olej palmowy
Zostaw komentarz
Odpowiedz

Menu

Udostępnij

Kod QR

Ustawienia

Kliknij po więcej produktów.
No products were found.

Utwórz darmowe konto aby zapisać w ulubionych.

Zarejestruj

Utwórz darmowe konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zarejestruj