Najnowsze komentarze
Brak komentarzy
Przeszukaj blog

Masło kakaowe zastosowanie w kosmetyce i kuchni

Wysłano na8 Lata temu
Ulubione0

Drzewo kakaowca pochodzi z pradawnych tropikalnych lasów Ameryki Środkowej i Południowej. Właśnie tam, już tysiące lat temu, Olmekowie, Majowie, Aztekowie, Inkowie i inni mieszkańcy Prekolumbijskiej Ameryki odkryli niezwykły smak kakao, wytwarzanego z nasion kakaowca.

Indianie rozsmakowali się w nim tak bardzo, że za oczywiste uznali, iż jest to dar od samych bogów. W XVIII wieku, gdy smak kakao i wyrabianych z niego napojów czekoladowych był już znany i doceniany w Europie, szwedzki przyrodnik Linneusz złożył mu hołd, nadając kakaowcowi nazwę Theobroma, co po grecku oznacza pokarm bogów.  

Dziś uprawa kakaowca odbywa się głównie w Afryce. Wiecznie zielone drzewo rodzi duże, pomarańczowe owoce o kształcie elipsy. Wewnątrz zewnętrznej łupiny znajduje się do 60 nasion, z których otrzymuje się kakao i masło kakaowe. Zerwane owoce pozostawia się na parę dni, by uległy fermentacji. Następnie z owoców wydobywa się nasiona, które suszy się i przygotowuje do procesu tłoczenia.

Dzięki zastosowaniu tłoczenia na zimno, otrzymane masło kakaowe jest bogate w naturalne antyutleniacze, polifenole i zachowuje czekoladowy aromat.

Masło kakaowe jest jadalne, w przemyśle spożywczym wykorzystywane do produkcji czekolady i innych słodyczy. Można użyć go do wyrobu ciast, lodów i innych deserów.

Jako kosmetyk masło kakaowe jest cenione przede wszystkim za swe właściwości nawilżające i natłuszczające.

Delikatne, łatwo rozpuszczające się na skórze, o miłym czekoladowym zapachu, jest doskonałym środkiem do pielęgnacji skóry, antybakteryjnym, antywirusowym, skutecznie usuwającym wypryski i objawy łuszczycy.

ZASTOSOWANIE

Do suchej skóry

 Powoli wchłaniane przez skórę, masło kakaowe zapewnia jej długotrwałe nawilżenie.


Przeciw wypryskom

 Usuwa wypryski i zapobiega nawrotom choroby.


Przeciw łuszczycy

Szybko i skutecznie usuwa objawy łuszczycy.


Podczas opalania

 Nawilża skórę, zabezpieczając przed wysuszeniem.


Jako środek po goleniu 

Łagodzi i pielęgnuje podrażnioną skórę.


 Przeciw odciskom

 Zmiękczające skórę działanie masła pomaga pozbyć się odcisków.

SKŁAD CHEMICZNY:

Wnętrze nasion owoców kakaowca zawiera 40-60% tłuszczu. Po procesie tłoczenia masło kakaowe jest bogate w kwasy tłuszczowe: kwas oleinowy, kwas stearynowy i kwas palmitynowy.

Pokrewne artykuły
Zostaw komentarz
Odpowiedz

Menu

Udostępnij

Kod QR

Ustawienia

Kliknij po więcej produktów.
No products were found.

Utwórz darmowe konto aby zapisać w ulubionych.

Zarejestruj

Utwórz darmowe konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zarejestruj