Masło kakaowe zastosowanie w kosmetyce i kuchni
Drzewo kakaowca pochodzi z pradawnych tropikalnych lasów Ameryki Środkowej i Południowej. Właśnie tam, już tysiące lat temu, Olmekowie, Majowie, Aztekowie, Inkowie i inni mieszkańcy Prekolumbijskiej Ameryki odkryli niezwykły smak kakao, wytwarzanego z nasion kakaowca.
Indianie rozsmakowali się w nim tak bardzo, że za oczywiste uznali, iż jest to dar od samych bogów. W XVIII wieku, gdy smak kakao i wyrabianych z niego napojów czekoladowych był już znany i doceniany w Europie, szwedzki przyrodnik Linneusz złożył mu hołd, nadając kakaowcowi nazwę Theobroma, co po grecku oznacza pokarm bogów.
Dziś uprawa kakaowca odbywa się głównie w Afryce. Wiecznie zielone drzewo rodzi duże, pomarańczowe owoce o kształcie elipsy. Wewnątrz zewnętrznej łupiny znajduje się do 60 nasion, z których otrzymuje się kakao i masło kakaowe. Zerwane owoce pozostawia się na parę dni, by uległy fermentacji. Następnie z owoców wydobywa się nasiona, które suszy się i przygotowuje do procesu tłoczenia.
Dzięki zastosowaniu tłoczenia na zimno, otrzymane masło kakaowe jest bogate w naturalne antyutleniacze, polifenole i zachowuje czekoladowy aromat.
Masło kakaowe jest jadalne, w przemyśle spożywczym wykorzystywane do produkcji czekolady i innych słodyczy. Można użyć go do wyrobu ciast, lodów i innych deserów.
Jako kosmetyk masło kakaowe jest cenione przede wszystkim za swe właściwości nawilżające i natłuszczające.
Delikatne, łatwo rozpuszczające się na skórze, o miłym czekoladowym zapachu, jest doskonałym środkiem do pielęgnacji skóry, antybakteryjnym, antywirusowym, skutecznie usuwającym wypryski i objawy łuszczycy.
ZASTOSOWANIE
Do suchej skóry
Powoli wchłaniane przez skórę, masło kakaowe zapewnia jej długotrwałe nawilżenie.
Przeciw wypryskom
Usuwa wypryski i zapobiega nawrotom choroby.
Przeciw łuszczycy
Szybko i skutecznie usuwa objawy łuszczycy.
Podczas opalania
Nawilża skórę, zabezpieczając przed wysuszeniem.
Jako środek po goleniu
Łagodzi i pielęgnuje podrażnioną skórę.
Przeciw odciskom
Zmiękczające skórę działanie masła pomaga pozbyć się odcisków.
SKŁAD CHEMICZNY:
Wnętrze nasion owoców kakaowca zawiera 40-60% tłuszczu. Po procesie tłoczenia masło kakaowe jest bogate w kwasy tłuszczowe: kwas oleinowy, kwas stearynowy i kwas palmitynowy.