SKŁADNIKI
płatki
owsiane bezglutenowe*, mąka owsiana
bezglutenowa*, siemię lniane*, płatki teff*, chia - nasiona szałwii
hiszpańskiej* (Salvia hispanica), słonecznik*, suszona żurawina* 5 %
(suszona żurawina*, koncentrat soku jabłkowego*, olej słonecznikowy*), babka jajowata*, pestki dyni*, sól
himalajska (*certyfikowany składik
ekologiczny)
OPIS
Wegański chleb, który jest źródłem
białka oraz jest bogaty w błonnik, żelazo, magnez, fosfor i cynk.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość
energetyczna: 1647 kJ / 395 kcal
Tłuszcz: 17 g
w tym
kwasy tłuszczowe nasycone: 2,2 g
Węglowodany: 37 g
w tym
cukry: 5,5 g
Białko: 13 g
Sól: 1,0
g
Żelazo: 4,8 mg (34 %)**
Magnez: 192 mg (51
%)**
Fosfor: 447 mg (64 %)**
Cynk: 3,5 mg (35 %)**
Wapń: 179 mg
(22 %)**
Potas: 461 mg (23 %)**
[** dzienna referencyja wartość
spożycia witamin i składników mineralnych (dla osoby
dorosłej)]
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Nagrzać piekarnik
do 190 stopni Celsjusza
2. Foremkę (keksówkę 10 x 20 cm) wyłóżyć papierem do
pieczenia
3. Przygotować dużą miskę i przesypać do niej mieszankę
4.
Dolać 450 ml mocno gazowanej wody i intensywnie wymieszać
5. Wymieszane
ciasto od razu przełożyć do przygotowanej foremki
6. Włożyć do piekarnika i
piec przez 1,5 godziny
7. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki, owinąć
bawełnianą ściereczką i pozostawić do całkowitego wystudzenia
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu i chronić przed
bezpośrednim dostępem promieni
słonecznych.