SKŁADNIKI
płatki
owsiane* bezglutenowe, mąka owsiana*
bezglutenowa, mąka z ryżu brązowego*, łuska babki jajowatej*, siemię lniane
brązowe*, nasiona chia* - nasiona
szałwii hiszpańskiej (Salvia
hispanica),
sól himalajska (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 1369 kJ
/ 327 kcal
Tłuszcz: 8,1 g
w tym kwasy tłuszczowe
nasycone: 1,1 g
Węglowodany: 52 g
w tym cukry: 0,8 g
Błonnik: 18 g
Białko: 12 g
Sól: 2,1
g
INFORMACJA
ALERGENNA
Może zawierać orzechy.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
1. Nagrzać piekarnik do 190 °C.
2. Brytfankę
(małą keksówkę) posmarować olejem kokosowym lub masłem klarowanym. Można ją
posypać płatkami teff, płatkami owsianymi lub mielonym siemieniem lnianym.
3. Wsypać mieszankę do miski.
4. Dokładnie mieszając powoli
dolewać 500 ml mocno gazowanej wody.
5. Wymieszać ciasto i przełożyć do
brytfanki i wsadzić do piekarnika na 1,5 godziny.
6. Po upieczeniu chleb
wyjąć z brytfanki i zawinąć w szmatkę. Odstawić do
ostygnięcia.
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu,
szczelnie zamknięte.