- intensywny, pieprzny smak i cytrynowy aromat
Galgant jest to roślina pochodząca z Azji południowo-wschodniej.
Posiada intensywny, ostro-korzenny zapach i gorzkawy smak. Nadaje potrawom wyjątkowy aromat, przywołujący na myśl Azję.
Najlepszy do kuchni indyjskiej i azjatyckiej, do mięs, jako posypka na kanapki.
Pasuje do wołowiny, ryb, kartoflanki, zupy grochowej i fasolowej oraz tłustych sosów.
Już jedna szczypta galgantu zaostrza smak potrawy. Galgant posiada cytrynowy aromat.
Zapachem i smakiem przypomina słodką musztardę czy imbir, ma jednak bardziej intensywny aromat oraz mocniejszy i ostrzejszy pieprzny smak.
Galgantu można używać jako substytutu pieprzu lub jako zamiennika curry.
Dzięki szerokiemu zastosowaniu w kuchni oraz medycynie nazywany jest "cudowną przyprawą".
W medycynie św. Hildegardy stosowany przy dolegliwościach trawiennych oraz sercowych, a także problemów miesiączkowych oraz w stanach wyczerpania.
SKŁADNIKI
galgant* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.