Latest Comments
No comments
Blog search

Alpinia lekarska, galgant czyli niezwykła roślina św. Hildegardy. Dlaczego warto ją mieć!

Posted on4 Years ago by
Love0

Galgant to roślina pochodząca z rodziny imbirowatych, stąd jej ostry gorzkawy smak. Pochodzi z południowych Chin, Indochin i Tajwanu. Uprawia się ją również w Japonii i Antylach oraz na wschodnich wybrzeżach Indii.

Galgant wykorzystamy na wiele sposobów nie tylko w kuchni, ale też w zachowaniu zdrowia.

Według św. Hildegardy - średniowiecznej mniszki z Bingen - galgant powinni zażywać wszyscy cierpiący na problemy sercowe. Zalecała go również dla wzmocnienia odporności.

Właściwości galgantu:

  • wspomaga układ krążenia, usuwa bóle serca
  • zapobiega zawałom i udarom
  • wzmacnia serce
  • pomaga przy migrenach, bólach głowy
  • przy gorączce
  • przy bólach pleców, bólach reumatycznych
  • poprawia trawienie
  • likwiduje skurcze żołądka
  • pomocny w dolegliwościach miesiączkowych
  • likwiduje nudności w chorobie lokomocyjnej
  • wzmacnia w stanie wyczerpania
  • poprawia nastrój
  • powstrzymuje rozwój opryszczki
  • działanie przeciwzapalne

galgant

W Niemczech galgant został oficjalnie uznany za lek.

Galgant posiada cytrynowy aromat i zaostrza smak potrawy. Zapachem i smakiem przypomina słodką musztardę czy imbir, ma jednak bardziej intensywny aromat oraz mocniejszy i ostrzejszy pieprzny smak.

Jeśli chcesz wykorzystać galgant w kuchni zastosuj go w  potrawach kuchni indyjskiej i azjatyckiej, do dań z ryżem i ostrych zup, a także do mięs, wołowiny, ryb, kartoflanki, zupy grochowej i fasolowej oraz tłustych sosów.

Można nim posypać także kanapki i dodać do herbaty.

Galgantu można używać jako substytutu pieprzu lub jako zamiennika curry.

Na zdrowie!

Related products
Leave a Comment
Leave a Reply

Menu

Share

QR code

Settings

Click for more products.
No products were found.

Create a free account to save loved items.

Sign in

Create a free account to use wishlists.

Sign in