Yerba Mate odkryj moc i naturalne źródło energii tego krzewu. Zapraszamy na "terere break"
Wyobraź sobie, że jest wiek XVII, właśnie jezuiccy misjonarze docierają do zamieszkujących tereny Ameryki Południowej Indian z plemienia Guarani. Odkrywają zdolność Indian do regeneracji i usuwania zmęczenia dzięki niepozornym listkom zaparzanym w beczułkowatych naczynkach - tykwach.
Yerba mate - w wolnym tłumaczeniu ziele w tykwie :)
Usuń zmęczenie i głód, popraw pamięć i koncentrację!
Yerba mate zawiera trzy alkaloidy o określonym działaniu:
- kofeina - pobudzająca
- teobromina - moczopędna, stymulująca układ nerwowy,
- teofilina -przeciwastmatyczna, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli i naczyń krwionośnych
Yerba mate działa silniej i dłużej niż poranna "mała czarna".
Napar z ostrokrzewu paragwajskiego wspiera proces odchudzania, ponieważ wspomaga ograniczanie przyswajania tłuszczów przez organizm.
Zielone listki yerba mate obfitują także w witaminy A,C, E i te z grupy B, minerały: magnez, wapń, krzem, żelazo, potas i cynk. Pijmy ją z korzyścią dla zdrowia.
Przygotowanie ciepłego yerba mate
Ten prosty sposób gwarantuje uzyskanie smacznego i aromatycznego napoju.
- Wsyp do naczynia susz.
- Pozbądź się pyłu zakrywając ręką naczynie i obracając je do góry dnem. Pył może powodować gorzki smak napoju.
- Umieść w naczyniu bombillę ( specjalna rurkę do picia naparu) i powoli zalej susz niewielką ilością zimnej wody.
- Dolej gorącej wody i odczekaj chwilę.Napój jest gotowy.
- Po wypiciu, możesz dolewać wodę jeszcze kilka razy.
Terere break czyli paragwajska przerwa na chłodzącą yerbę.
Przygotowanie zimnego yerba mate - terere
- Zalej susz zimną, mineralną wodą, sokiem pomarańczowym lub cytrynowym. Dodaj kostki lodu. Gotowe.
Pokochaj yerbę, smacznego!