SKŁADNIKI
Yerba mate* 100%
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Yerba mate można
parzyć na wiele sposobów. Inaczej przygotowuje się ją w Argentynie czy Brazylii,
inaczej w Paragwaju lub na Bliskim Wschodzie. Podobnie jak nie ma jednego
właściwego sposobu parzenia kawy czy herbaty. Najczęściej jednak mate
przygotowuje się i pije w naczyniach drewnianych lub ceramicznych (choć bywają
też z innych materiałów). Niezbędna jest także bombilla, przez którą pije się
napar.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
I
sposób przygotowania:
1 łyżeczkę Yerba mate zalać szklanką gorącej wody (ok.
80⁰C) i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut.
II
sposób przygotowania:
Wkładamy bombillę do naczynia. Nasypujemy Yerba mate od
½ do ¾ objętości. Zalewamy susz gorącą, ale nie wrzącą wodą.
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym
miejscu.