Gojnik ziele efektowne i ciekawe. Poznaj jego zalety i własciwości.
Gojnik to zioło, które warto dodać do swojego menu. Ma szerokie spektrum działania i przyjemny smak.
Występuje w ponad stu odmianach, spotkać go można w Europie głównie południowej i Afryce.
Gojnik Sideritis scardica pochodzi od greckiego określenia żelaza, nazwano je prawdopodobnie tak dlatego, iż ziele stosowane było jako środek wzmacniający dla żołnierzy powracających z bitew. Gojnik miał dodawać im sił i regenerować po wysiłku.
Ta ciekawa roślina w medycynie ludowej stosowana jest przy przeziębieniu, zapalenie oskrzeli i zatok.
Stosuje się ją także w zaburzeniach trawiennych, ma działanie rozkurczowe. Gojnik ochrania ściany przewodu pokarmowego dlatego zalecany jest osobom z zapaleniem i wrzodami żołądka.
Gojnik polecany jest dla osób nerwowych, ma działanie uspokajające.
Pomaga również pozbyć się toksyn, wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny.
Ziele działa również moczopędnie, a także przeciwreumatycznie.
Prowadzono również badania nad wykorzystaniem gojnika w leczeniu Alzheimera, osteoporozy, raka piersi, szyjki macicy, czerniaka, a także gronkowca złocistego.
Gojnik polecany jest do zaparzania w całości, ekstrakty i mielone ziele ma prawdopodobnie słabsze właściwości.
Materiały za:
rozanski.li
grupazielarska.pl