Latest Comments
No comments
Blog search

Masło shea rafinowane czy nierafinowane?

Posted on9 Years ago by
Love0

Masło shea rafinowane czy nierafinowane?

Rafinacja to  za Wikipedią, oczyszczanie substancji np. tłuszczów w celu nadania im odpowiednich właściwości, np. pozbawienia zabarwienia, poprawienia zapachu, zwiększenia trwałości. Rafinacja może odbyć się za pomocą metod fizycznych (destylacja, ekstrakcja) lub chemicznych (działanie kwasami, zasadami)

Pojawia się pytanie czy lepsze jest masło shea rafinowane czy też nie? Rafinacja masła shea ma na celu pozbawienia go charakterystycznego zapachu ( rafinowane nie pachnie ), koloru ( z kremowego zmienia kolor na białe). Ma również za zadanie oczyścić masło z zanieczyszczeń.
Rafinacja może przebiegać wg tradycyjnych metod, lecz najczęściej, na masową skalę, odbywa się przy pomocy chemicznego związku zwanego heksanem. Śladowe ilości tego podejrzewanego o kancerogenne właściwości związku mogą pozostać w maśle. Podczas rafinacji niszczone są również dobroczynne substancje zawarte w maśle, czyniąc je uboższym w składniki odżywcze.

Oferta masła shea

Related products
Leave a Comment
Leave a Reply

Menu

Share

QR code

Settings

Click for more products.
No products were found.

Create a free account to save loved items.

Sign in

Create a free account to use wishlists.

Sign in