Kasztany jadalne, mąka kasztanowa to potężna dawka zdrowia!
W kasztanach jadalnych lubowali się już starożytni Rzymianie, w średniowieczu jego walorami leczniczymi zainteresowali się mnisi. Ich wielką propagatorką była św. Hildegarda z Bingen, która zalecała jedzenie tych przysmaków w każdej postaci.
Sprawdź jakie działanie prozdrowotne posiadają kasztany jadalne. Poznaj przepisy z ich wykorzystaniem.
Wartości odżywcze kasztanów jadalnych:
- witaminy B
- potas, magnez, wapń
- lecytyna
- kwas foliowy
- sacharoza
- tłuszcze nienasycone
- witamina C
Kasztany jadalne mają mączny, słodkawy smak. Można je spożywać surowe, gotowane lub pieczone (ciepłe są przepyszne). Z kasztanów powstaje mąka kasztanowa doskonała do wypieków, makaronu, deserów, budyni.
Św. Hildegarda zalecała kasztany jadalne jako środek leczniczy wspomagający układ nerwowy, trzustkę i wątrobę.
Właściwości kasztanów jadalnych:
- na bóle głowy, problemy z koncentracją i pamięcią dzięki zawartości lecytyny - św. Hildegarda poleca kasztany gotowane jedzone na czczo
- dolegliwości trzustki - pieczone ciepłe kasztany
- dolegliwości wątroby - miód z mąką kasztanową - należy podgrzać 5 łyżek miodu i wymieszać z 3 łyżkami mąki kasztanowej i spożywać 2 razy dziennie
- nie zawierają glutenu dlatego są doskonałe w diecie bezglutenowej
- wzmacniają odporność
- są bardzo sycące dzięki zawartości błonnika
- wspomagają pracę serca dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych
- działają przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo
- wpływają na uszczelnienie naczyń krwionośnych
Wypróbuj!
Ciasto kasztanowe z jabłkami
1 szklanka mąki kasztanowej
2 jaja
3 łyżki miodu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
3 obrane i pokrojone w kostkę jabłka
Oddzielnie łączymy składniki mokre i suche, następnie wsypujemy suche do mokrych, mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy 30minut w 180 stopniach.
Ciasteczka kasztanowe
3 szklanki maki orkiszowej typ 700
1 szklanka mąki kasztanowej
1 szklanka cukru trzcinowego
1 szklanka mielonych migdałów
1 jajo, 2 żółtka
200g masła
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1/2 łyżeczki mielonych goździków, bertramu, galgantu, wanilii
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki wymieszać i odstawić na 30 minut, wyrobić i uformować ciastka. Piec około 20 minut w 180 stopni C.
Smacznego!