Olej z pestek moreli bio
Olejarnia BIO PLANÈTE ma w ofercie olej z pestek moreli z certyfikatem Fair Trade.
Olej uzyskiwany jest z pierwszego tłoczenia pestek moreli pochodzących z inicjatywy sprawiedliwego handlu w prowincji Malatya na południu Turcji.
W czerwcu rozpoczyna się zbieranie słodkich, szczególnie aromatycznych, niesiarkowanych moreli odmian hacihaliloglu, tokali, hasanbey i sekerpare, które po zebraniu przez kilka dni suszą się na świeżym powietrzu. Następnie pestki są usuwane z owoców i rozłupywane. Starannie wybierane słodkie nasiona są jednokrotnie tłoczone na zimno w naszej olejarni w południowej Francji.
Taki proces gwarantuje idealne zachowanie wyśmienitego aromatu tego wykwintnego oleju.
Za sprawą orzechowego, przypominającego migdały smaku z nutką marcepanu ten olej wzbogaca egzotyczne dania, słodko-pikantne kompozycje oraz potrawy z mięsa i ryb. Nadaje także wyjątkowy aromat deserom – naleśnikom, sałatkom owocowym, kremom i budyniom. Olej z pestek moreli można również używać do pieczenia.
Zastosowanie oleju z pestek moreli w kosmetyce:
- jako odżywka do włosów - wzmacnia i regeneruje, chroni przed wypadaniem
- ujędrnia i nawilża skórę twarzy i ciała
- do pielęgnacji niemowląt - do masażu i kąpieli
- jako balsam do suchej skóry
SKŁADNIKI
olej z pestek moreli* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna - 3404kJ / 828 kcal
Tłuszcz - 92,0 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 6,0 g
w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 65,0 g
w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 21,0 g
kwas Omega 6 - 21,0 g
kwas Omega 3 - 0,0 g
Węglowodany - 0,0 g
w tym cukry - 0,0 g
Białko - 0,0 g
Sól - 0,0 g
Witamina E - 6,0 mg (50% zalecanego, dziennego spożycia)