Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia.
Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia. Tłoczony na zimno za pomocą środków wyłącznie mechanicznych. Interesujący przez swój świeży, kokosowy smak i zapach. Doskonały do przygotowywania egzotycznych dań.
Bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze i witaminę E, olej kokosowy łatwo wchłania się w skórę, odżywiając ją, nawilżając i chroniąc przed wysuszeniem.
Jest też doskonałym środkiem do pielęgnacji włosów, wzmacniając je, odżywiając i nadając im połysk.
Może być też używamy jako balsam do ust i podczas opalania.
Olej kokosowy jest, obok ludzkiego mleka matki, jednym z niewielu naturalnych źródeł kwasu laurynowego, o właściwościach antyseptycznych, antywirusowych i antybakteryjnych, zwiększającego poziom „dobrego” cholesterolu.
W temperaturze pokojowej olej ma postać stałą, ale bardzo łatwo rozpuszcza się.
Zastosowanie oleju kokosowego :
- środek spożywczy
- do skóry suchej, łuszczącej się, swędzącej,
- pomaga w leczeniu łuszczycy, egzemy,
- do zmiękczania skóry, zapobiega wysuszeniu,
- leczy zapalenia skóry,
- zapobiega zmarszczkom, przebarwieniom,
- ujędrnia skórę,
- nadaje skórze promienny i zdrowy wygląd,
- do masażu poprawiającego stan skóry, uspokajającego skórę
- do pielęgnacji niemowląt
- dostarcza niewielkiej ochrony przed szkodliwymi skutkami ultrafioletowego promieniowania słonecznego
- używany jako preparat do demakijażu oczu i twarzy
- do pielęgnacji skóry twarzy w celu lepszego nawilżenia i nadania jej blasku
- nakładany na włosy doskonale je pielęgnuje, zapewnia ich odbudowę i ochronę
- pomaga usunąć łupież,
- idealny dla osób, które mają suche, zniszczone włosy, ze skłonnością do rozdwojonych końcówek
Pielęgnacja włosów:
- jako maseczka - olej delikatnie wtarty we włosy i pozostawiony najlepiej na noc
- można go mieszać z innymi olejami - np. bawełnianym lub Amlą i stosować jako maseczkę
- wcierany w końcówki włosów - zapobiega ich rozdwajaniu
Właściwości:
- antybakteryjny
- antywirusowy
- antyseptyczny, wspomaga gojenie ran
- reguluje przemianę materii
- nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej
- wzmacnia mięsień sercowy
- nie obciąża trzustki
- łagodzi dolegliwości cukrzycowe
- spowalnia starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek
- wzmacnia włosy
- nie zawiera cholesterolu
- dobry dla diabetyków
- posiada neutralny zapach
Sposób przechowywania:
Olej należy trzymać w zakręconym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Należy chronić od światła słonecznego i wilgoci. Można przechowywać w lodówce. Przechowywany w temperaturze pokojowej, czyli poniżej 25 C, utwardza się i wygląda jak masło o białej, mlecznej barwie.Nie ma to wpływu na jego jakość. Powyżej temperatury 25 C olej będzie mieć postać płynną. Aby upłynnić olej wystarczy pojemnik z olejem skierować pod strumień ciepłej wody lub umieścić w naczyniu z ciepłą wodą, ewentualnie można postawić koło grzejnika.
SKŁADNIKI
olej kokosowy* virgin (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Interesujący przez swój świeży, kokosowy smak i zapach. Doskonały do przygotowywania egzotycznych dań.
200 ml = ok. 184 g
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 3367 kJ / 819 kcal
Tłuszcz - 91 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 86 g
w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 4 g
w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 1 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g