SKŁADNIKI
nasiona
rzodkiewki* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczne nasiona na
kiełki rzodkiewki mają ostry, wyrazisty smak.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W
warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób. Bierzemy płaski
talerz, wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę. Na gazę sypiemy
pojedynczą warstwę nasion i podlewamy ją wodą, najlepiej przegotowaną i letnią.
Wodę należy uzupełniać tak , aby gaza cały czas była mokra. Nasiona
umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu. W zależności od gatunku
kiełkowanej rośliny, kiełki ukazują się po 2-4 dniach. Przy nasionach grubych
np. groch, soja, cieciorka, itp. lub nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik,
kiełki ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu.