SKŁADNIKI
nasiona fasoli
mung* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczne kielki
fasoli mung mają lekko kwaskowaty smak.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W warunkach domowych
kiełki przygotowujemy w następujący sposób: Bierzemy płaski talerz, wykładamy go
gazą lub innym materiałem chłonącym wodę. Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę
nasion i podlewamy ją wodą, najlepiej przegotowaną i letnią. Wodę należy
uzupełniać tak , aby gaza cały czas była mokra. Nasiona umieszczamy w ciepłym i
najlepiej ciemnym miejscu. W zależności od gatunku kiełkowanej rośliny, kiełki
ukazują się po 2-4 dniach. Przy nasionach grubych np. groch, soja, cieciorka,
itp. lub nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed
spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu.