SKŁADNIKI
nasiona brokuła
100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Kiełki są najbardziej życiodajnym pożywieniem w świecie,
ponieważ spożywa się je wtedy, kiedy roślina jest tak żywotna jak nigdy później.
Spożywając je regularnie możemy doświadczyć owej żywotności i przepływu energii.
Od tysięcy lat stanowią element zdrowej diety. Kiełki zawierają skoncentrowane
ilości witamin, związków mineralnych, białka, enzymów oraz wielu innych cennych
substancji. Wszystkie składniki są łatwo przyswajalne przez organizm.
Bezsprzecznie kiełki są doskonałym elementem zdrowej diety.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W warunkach
domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób: Bierzemy płaski talerz,
wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę. Na gazę sypiemy
pojedynczą warstwę nasion i podlewamy wodą, najlepiej przegotowaną i letnią.
Wodę należy uzupełniać tak, aby gaza była cały czas mokra. Nasiona umieszczamy w
ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu. W zależności od gatunku kiełkowalnej
rośliny, kiełki ukazują się po 2-4 dniach. Przy nasionach grubych, np. groch,
soja, cieciorka itp. lub nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki
ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu.