SKŁADNIKI
ekologiczne suszone algi morskie wakame
(Undaria pinnatifida)
OPIS
Algi są ręcznie
zbierane w ich naturalnym środowisku, na wybrzeżu Galicji (Zatoka Biskajska i
Wody Portugalskie). Odwodnione i sparzone
mogą być użyte jako baza do sałatek. Gotowane jako dodatek do dań z ryb i
owoców morza lub do jajecznicy, krokietów, zup, gulaszu, ryżu, makaronów i
hamburgerów. 4
g produktu zawiera 150 µg jodu, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten
składnik.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g produktu
uwodnionego
Wartość energetyczna: 112 kJ/27
kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 1,1
g
w tym cukry: 0
g
Błonnik: 6,3 g
Białko: 2,2 g
Sól: 0,7 g
Jod: 3423 µg (2282 %)**
** dzienna referencyjna wartość spożycia
witamin i składników mineralnych (dla osoby dorosłej)
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać mięczaki,
skorupiaki i ryby.
UWAGA
Biały nalot, który może
pojawić się algach to sól morska.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA porcji
dla jednej osoby
1 g alg moczyć w wodzie przez 10 minut. Po
namoczeniu algi zwiększają swoją objętość 6 razy. Czas
gotowania: 5 minut
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w
temperaturze pokojowej w suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w szczelnie
zamkniętym pojemniku.
Opis
- Wegetariański
- Tak
- Certyfikat bio
- Jest
- Wegański
- Tak
- Producent - nazwa i adres
- Porto-muinos, s.l., pol. o acevedo, parcela 14, 15185 cerceda
- Kraj producenta
- Hiszpania
- Bez glutenu (w składnikach)
- Bez glutenu (w składnikach)