- płatki orkiszowe są w diecie św. Hildegardy najzdrowszą alternatywą dla płatków z innych ziaren
Ekologiczne płatki orkiszowe uzyskuje się z gniecionych ziaren orkiszu.
Płatki orkiszowe to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami.
Orkisz według św. Hildegardy to najzdrowsze ze zbóż, które regeneruje cały organizm.
Orkisz zawiera dużo mikro i makroelementów, białka i błonnika. Orkisz zawiera też łatwiej przyswajalny gluten.
Właściwości orkiszu:
- wzmacnia kości
- polepsza krążenie krwi
- wzmacnia odporność
- obniża poziom cukru i cholesterolu
- wspomaga układ trawienny
Św. Hildegarda pisała : „Orkisz jest najlepszym ziarnem. Jest obfite, pożywne i delikatne w porównaniu z innymi ziarnami. Daje silne ciało, zdrową krew tym, którzy je jedzą i czyni ducha człowieka lekkim i radosnym. "
SKŁADNIKI
płatki orkiszowe* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Płatki gotować w proporcji 1:2 (1 porcja płatków na 2 porcje wody lub mleka) na wolnym ogniu ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1428 kJ / 338 kcal
Tłuszcz - 2,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 63 g
w tym cukry - 0,8 g
Białko - 11 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu