SKŁADNIKI
skrobia
kukurydziana*, suszone truskawki* (6%), barwnik: sproszkowany burak
czerwony*, naturalny aromat truskawkowy (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
OPIS
Produkt bezglutenowy.
Budyń można przygotować także przy użyciu różnych typów mleka (np. owczego,
koziego) oraz napojów (np. sojowego, ryżowego).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z ½ l
zimnego mleka (1,5% tłuszczu) odlać ½ szklanki. Do pozostałego mleka dodać 2
łyżki cukru (ok. 40 g) i pozostawić do zagotowania.
Do ½ szklanki mleka
wsypać zawartość torebki i dobrze wymieszać. Do gotującego się mleka wlać
rozrobiony z mlekiem budyń, mieszając do zgęstnienia.
Gotowy budyń jest
przeznaczony do szybkiego zużycia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g PRODUKTU PRZED
PRZYGOTOWANIEM
Warość energetyczna - 1486 kJ / 350 kcal
Tłuszcz -
<0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - <0,1 g
Węglowodany
- 86 g
w tym cukry - 4,2 g
Białko - <0,5
g
Sól - 0,02 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu. Chronić przed
słońcem.