Latest Comments
No comments
Blog search

Olej palmowy

Posted on8 Years ago by
Love0

Olejowiec gwinejski bywa również nazywany palmą olejową. To wysokie drzewo o długich liściach pochodzi z Afryki Zachodniej, ale na przestrzeni wieków rozprzestrzeniło się również na wiele innych obszarów strefy tropikalnej.

Olejowiec rodzi czerwonawe owoce wielkości dużej śliwki, które są bardzo bogate w naturalny olej roślinny.

Ze 100 kilogramów owoców można uzyskać aż 22 kilogramy oleju palmowego. Posiada on pomarańczowa barwę.

Łatwy do uzyskania, bogaty w naturalne składniki odżywcze, wysokiej jakości olej palmowy jest ważnym tradycyjnym składnikiem kuchni tropikalnej Afryki.

Aby olej palmowy był zdrowy i zachował swoje odżywcze własciwości musi być nierafinowany.

Olej pozyskiwany z owoców olejowca gwinejskiego, a nie z jego nasion, ma wyższą zawartość  nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Niezwykle bogaty w witaminę A i E, likopen i betakaroten, olej palmowy ma silne działanie antyoksydacyjne, pomaga zachować zdrową skórę, włosy i wzrok.

Dobrze działa na serce, chroni przed arteriosklerozą i zawałem, wzmacnia system immunologiczny i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Leave a Comment
Leave a Reply

Menu

Share

QR code

Settings

Click for more products.
No products were found.

Create a free account to save loved items.

Sign in

Create a free account to use wishlists.

Sign in