SKŁADNIKI
Zielona herbata
hojicha 100%* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Hojicha to wyjątek
wsród japońskich herbat a jej smak w niczym nie przypomina smaku innych
zielonych herbat. Hojicha pochodzi z liści zbieranych jesienią i jest prażona w
wysokiej temperaturze przez co jej liście nabierają ciemno-brązowego koloru.
Wtedy nabiera też ona swojego wyjątkowego dymnego aromatu i słodkawego smaku z
karmelowo-orzechowymi nutami. W procesie prażenia hojicha traci też
swoją zawartość kofeiny dzięki czemu można ją pić przed snem i mogą ją pić
dzieci kobiety w ciąży Proces prażenia zielonej herbaty został wymyślony w
latach 20tych w Kioto i od tego czasu hojicha nieustannie zyskuje na
popularności sięgającej już teraz daleko poza granice Japonii.
Picie hojichy pomaga regulować ilość cholesterolu oraz cukru w organizmie a tkaże wzmacnia układ odpornościowy. Hojichę, podobnie jak genmaichę, podaje się często w Japonii do posiłków. Można ją parzyć kilkukrotnie choć z reguły 3 parzenia są optymalne. Moya Hojicha pochodzi z niewielkich rodzinnych i ekologicznych upraw na południowej wyspie Kiushu. Proces jej produkcji odbywa się w Uji w Prefekturze Kioto gdzie jest też certyfikowana i poddawana rygorystycznym testom na ewentualne zanieczyszczenia.
ZALECNE SPOŻYCIE I INNE
UWAGI
Ilość herbaty: 2-3g na 250ml
Czas parzenia: 1-3
min.
Temperatura parzenia: 75-90 C
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu
Opis
- Wegetariański
- Tak
- Certyfikat bio
- Jest
- Wegański
- Tak
- Producent - nazwa i adres
- Moya europe spÓłka z ograniczoną odpowiedzialnością, mieczysława karłowicza 9a, 02-501 wars
- Kraj producenta
- Polska
- Bez glutenu (w składnikach)
- Bez glutenu (w składnikach)