Kawa z żołędzi nie zawiera kofeiny, była znana w Europie już w dawnych czasach, kiedy nie znano jeszcze kawy z nasion kawowca.
Do wyrobu napoju o charakterze kawy używano różnych dostępnych surowców, między innymi nasion dębu.
W dawnych czasach pita była zarówno na dworach, jak i w wiejskich chatach, szczególnie przez osoby osłabione, po przebytych chorobach oraz jako środek ogólnie wzmacniający.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jedną czubatą łyżeczkę kawy w przeliczeniu na 1 szklankę wody, wsypać do naczynia i gotować około 2-3 minuty. Odstawić na 5-10 minut, przelać do filiżanek. Można dodać mleko lub śmietankę i posłodzić wg upodobań.
SKŁADNIKI
zmielone i prażone żołędzie* (98,5%), przyprawy w różnych proporcjach: kardamon*, cynamon*, goździki* (*certyfikowany składnik ekologiczny).
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu.
Opis
- Wegetariański
- Tak
- Certyfikat bio
- Jest
- Wegański
- Tak
- Producent - nazwa i adres
- Mirosław angielczyk dary natury, koryciny 73, 17-315 grodzisk
- Kraj producenta
- Polska
- Bez glutenu (w składnikach)
- Bez glutenu (w składnikach)
- Bez glutenu (deklaracja)
- Bez glutenu (deklaracja)