SKŁADNIKI
fasolka
kidney* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS:
Ekologiczna
fasola Kidney (nerkowata) zaliczana jest do roślin strączkowych. Nazwa fasolki
pochodzi od nerkowatego kształtu nasion. Jest doskonałym źródłem błonnika i
białka roślinnego. Polecamy do zup i potraw jednogarnkowych np. chili con carne
oraz jako składnik sałatek zarówno na ciepło jak i na zimno, a po zmiksowaniu do
past i pasztetów.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
uprzednio
namoczoną co najmniej 12 godzin i przepłukaną fasolę należy gotować do
miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. Fasolę solimy dopiero pod
koniec gotowania.
WARTOŚĆ
ODŻYWCZA W 100 g
Wartość
energetyczna - 1170 kJ / 279 kcal
Tłuszcz
- 0,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
Węglowodany
- 29 g, w tym cukry - 2,2 g
Błonnik
- 28 g
Białko
- 26 g
Sól
- 0,06 g
ZALECANE
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać
w suchym i chłodnym miejscu.