Kliknij po więcej produktów.
Nie znaleziono produktów.

OLEJ Z NASION CZARNUSZKI VIRGIN BIO 250 ml - DARY NATURY

Olej z nasion czarnuszki

Dowiedz się więcej
Index:
BP_9204
EAN13:
5902581616135
Ulubione0
Dodaj do listy życzeń
Opis
 Czarnuszka stosowana  jest w indyjskiej medycynie jako środek wiatropędny i pobudzający, przeciwko niestrawności i dolegliwościom jelitowych. W Indiach używana jest do wywoływania poporodowych skurczy macicy oraz do przyspieszenia laktacji. Nasiona zawierają lotny olej, składnikiem którego jest melantyna i niugellina, a także tanina. Melantyna spożyta w dużych dawkach jest toksyczna, a niugellina może wywołać paraliż, więc przyprawa ta nie może być stosowana w nadmiarze.

 Czarnuszka ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, więc znakomicie sprawdza się jako środek wspomagający leczenie trądziku i atopowego zapalenia skóry, jej stosowanie zaleca się alergikom i astmatykom.

 Czarnuszka siewna wpływa korzystnie na układ immunologiczny i sprawia, że organizm z większą łatwością eliminuje pierwsze objawy grypy i przeziębienia, ma więc więcej sił, które może zużyć do walki z uczuleniem. 

 Również astmatycy powinni docenić to, że czarnuszka wzmacnia ich organizm, w ich przypadku jednak istotną rolę odgrywa jeszcze inna właściwość typowa dla tej rośliny. Czarnuszka ułatwia wykrztuszanie zalegającej wydzieliny i rozszerza oskrzela, kuracja z jej wykorzystaniem może więc przyczynić się do tego, że spowolniony zostanie rozwój choroby i spadnie intensywność jej ataków.

 Działanie kosmetyczne 
 Osoby zmagające się z problemem trądziku mogą skorzystać z leczniczych właściwości nalewki przygotowanej z połączenia pół szklanki nasion czarnuszki i szklanki alkoholu czterdziestoprocentowego. Nalewkę należy odstawić na tydzień,  następnie odcedzić i stosować do przemywania skóry. W tym celu należy wymieszać 1 łyżeczkę nalewki z niepełną szklanką wody.

 Czarnuszkę wykorzystajmy również wspomagająco  do leczenia zapalenia zatok oraz kataru. 

Można sporządzić krople do nosa (połączyć łyżkę rozdrobnionych nasion i 50ml roztworu fizjologicznej soli) Należy odczekać 30 min, po czym odcedzić, uzupełnić  roztworem soli fizjologicznej do 50ml i zakraplać.

 Dodatkowym atutem czarnuszki jest jej wpływ na dobre samopoczucie. 

 Olej z czarnuszki jest bogaty tak w witaminy, jak i składniki mineralne mające duży wpływ na nasz wygląd fizyczny. Jego stosowanie poprawia stan włosów, skóry i paznokci już po krótkim czasie stosowania.

Olej można dodawać do sałatek i surówek należy jednak pamiętać, że olej z czarnuszki ma zdecydowany smak i zapach.

SKŁADNIKI
olej z nasion czarnuszki* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)


Olej można dodawać do sałatek i surówek należy jednak pamiętać, że olej z czarnuszki ma zdecydowany smak i zapach.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartosc energetyczna - 3367 kJ / 819 kcal
Tłuszcz - 91 g
w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone - 11 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 20 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 33,3 g
Weglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Olej należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, a po otwarciu w lodówce.

Dowiedz się więcej
Szczegóły produktu
BP_9204

Opis

Wegetariański
Tak
Certyfikat bio
Jest
Wegański
Tak
Producent - nazwa i adres
Mirosław angielczyk dary natury, koryciny 73, 17-315 grodzisk
Kraj producenta
Polska
Bez glutenu (w składnikach)
Bez glutenu (w składnikach)
Pokrewne artykuły

Udostępnij

Kod QR

Ustawienia

Kliknij po więcej produktów.
Nie znaleziono produktów.

Utwórz darmowe konto aby zapisać w ulubionych.

Zarejestruj

Utwórz darmowe konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zarejestruj