Olej sezamowy
Prawdziwy skarb – nasiona sezamu – wyłania się po otwarciu torebki owocu. Dzięki korzystnym dla zdrowia właściwościom olej o wyśmienitym smaku uzyskiwany z tych nasion jest szczególnie ceniony w kuchni makrobiotycznej. Uważa się na przykład, że olej sezamowy zwiększa zdolność koncentracji, a ponadto przypisuje mu się właściwości detoksykacyjne.
Aby zapewnić zakończenie procesu dojrzewania po zbiorze, rolnicy wiążą ręcznie zebrane rośliny w pęki, ustawiają je pionowo i zostawiają na kilka dni. Dopiero kiedy otworzą się wszystkie torebki, nasiona sezamu są wytrząsane na przygotowane płachty materiału.
Sezamina jest związkiem chroniącym przed utlenianiem, dzięki któremu olej sezamowy ma długi okres przechowywania.
Tłoczony na zimno olej sezamowy charakteryzuje się orzechowym, wyjątkowo delikatnym smakiem. Nadaje przygotowanym potrawom lekko azjatycki aromat. Olej sezamowy wystarczy zaledwie delikatnie podgrzewać i używać go do przyprawiania dań z warzyw, ryb, ryżu i makaronu tuż przed podaniem.
SKŁADNIKI
olej sezamowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna - 3441 kJ / 837 kcal
Tłuszcz - 93,0 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 16,0 g
w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 40,0 g
w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 37,0 g
kwas Omega 6 - 37g
Węglowodany - 0,0 g
w tym cukry - 0,0 g
Białko - 0,0 g
Sól - 0,0 g
Witamina E - 11 mg (92% zalecanego, dziennego spożycia)