- wysoka zawartość białka
- dużo witamin
- oczyszcza organizm
Spirulina to sproszkowane algi morskie, które są źródłem wielu minerałów, witamin oraz kwasów tłuszczowych niezbędnych dla organizmu.
Ekologiczna spirulina to rodzaj zielononiebieskiej mikroalgi o kształcie spirali.
Ta słodkowodna alga dostępna w formie sproszkowanej pozyskiwana jest z najwyższej jakości glonów z kontrolowanych upraw.
Jej nazwa pochodzi od spiralnego kształtu, jaki naturalnie przyjmuje. Zawiera naturalny barwnik chlorofil.
Jest źródłem błonnika oraz wyróżnia się bardzo wysoką zawartością pełnowartościowego białka roślinnego.
ZALECANE SPOŻYCIE
ok. 5 g spiruliny (mała łyżeczka) dziennie. Popić dużą ilością wody. Można ją również dodać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów, czy domowych ciasteczek.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1466 kJ/ 347 kcal
Tłuszcz - 5,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,1 g
Węglowodany - 11 g, w tym cukry - 3,0 g
Błonnik - 5,1 g
Białko - 60 g
Sól - 1,8 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
SKŁADNIKI
spirulina w proszku (glony)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)