- oczyszcza z toksyn
- duża zawartość substancji odżywczych
- zawiera minerały i witaminy
Suplement diety Chlorella, czyli alga słodko lub słonowodna to mikroskopijny glon zawierający ponad 70 substancji wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Jest źródłem cennych substancji takich jak aminokwasy, witaminy C, A, B, kwas foliowy, minerały oraz pierwiastki śladowe.
Wspomaga naturalną zdolność obronną organizmu, rozwój pożytecznej mikroflory jelit oraz ich perystaltykę.
Ekologiczna chlorella to rodzaj ciemnozielonej, jednokomórkowej mikroalgi o kształcie kulistym. Ta słodkowodna alga dostępna w formie sproszkowanej pozyskiwana jest z najwyższej jakości glonów z kontrolowanych upraw.
Ciemnozielony kolor oraz nazwę zawdzięcza chlorofilowi - naturalnemu barwnikowi. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością błonnika i pełnowartościowego białka roślinnego.
ZALECANE SPOŻYCIE
Ok. 5 g chlorelli (mała łyżeczka) dziennie. Popić dużą ilością wody. Można ją również dodać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów, czy domowych ciasteczek.
SKŁADNIKI
chlorella w proszku (glony)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1516 kJ / 360 kcal
Tłuszcz - 6,6 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,0 g
Węglowodany - 11 g,
w tym cukry - 1,2 g
Błonnik - 12,4 g
Białko - 58 g
Sól - 1,4 g