SKŁADNIKI
algi morskie:
Sałata Morska* (Ulva spp.), Wakame* (Undaria pinnatifida), Nori* (Porphyra spp.)
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Produkt wytworzony z 3
rodzajów wodorostów, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w
niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany.
Drobna i chrzęstna
struktura sałaty morskiej oraz nori łączy się z lekko chrupiącą i mięsistą
strukturą wakame.
Odwodnione i sparzone mogą być użyte jako baza do
sałatki.
Pieczone i rozdrobnione jako przyprawa.
Gotowane jako dodatek do
zup, kremów, krokietów, jajecznicy, gulaszu czy ciasta lub jako przystawka do
ryb i owoców morza, a także jako składnik ryżu czy makaronu.
Suszone w temperaturze poniżej 42°C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Moczyć w wodzie przez 5 minut,
następnie zmienić wodę i moczyć przez kolejne 5 minut. Po namoczeniu sałatka
powiększa objętość do trzynastu razy w stosunku do swojej suchej
wagi.
Gotować według uznania ok. 5 minut.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 237 kcal /
989,5 kJ;
Tłuszcz: 1,6 g;
W tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,7
g;
Węglowodany: 17,3 g;
W tym cukry: < 0,5 g;
Błonnik: 31,5
g;
Białko: 22,6 g;
Sód: 4,8 g
INFORMACJA ALERGENNA
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i
chłodnym miejscu.