SKŁADNIKI
algi moskie Nori*
(Porphyra spp.) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Produkt wytworzony z
wodorostów Nori, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej
temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany.
Pieczone mogą być
spożywane jako przekąska.
Pieczone i rozdrobnione jako przyprawa.
Gotowane
jako dodatek do zup, kremów, krokietów, placków, a także jajecznicy, ryżu czy
gulaszu.
Najbardziej lekkostrawne, o czerwonej barwie. Zawierają najwięcej
białka spośród wszystkich wodorostów oraz uważane są za
najsmaczniejsze.
Suszone w temperaturze poniżej 42°C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Moczyć
w wodzie przez 5 minut.
Po namoczeniu Nori powiększa objętość do czterech
razy w stosunku do swojej suchej wagi.
Gotować według uznania ok. 5 minut.
Można też przygotować w piekarniku lub na patelni.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 306 kcal / 909 kJ;
Tłuszcz: 1,1 g;
W
tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,49 g;
Węglowodany: 7,1 g;
W tym cukry:
< 0,5 g;
Błonnik: 22,9 g;
Białko: 33,2 g;
Sód: 0,7 g
INFORMACJA ALERGENNA
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu.