Najnowsze komentarze
Brak komentarzy
Przeszukaj blog

Alpinia lekarska, galgant czyli niezwykła roślina św. Hildegardy. Dlaczego warto ją mieć!

Wysłano na4 Lata temu przez
Ulubione0

Galgant to roślina pochodząca z rodziny imbirowatych, stąd jej ostry gorzkawy smak. Pochodzi z południowych Chin, Indochin i Tajwanu. Uprawia się ją również w Japonii i Antylach oraz na wschodnich wybrzeżach Indii.

Galgant wykorzystamy na wiele sposobów nie tylko w kuchni, ale też w zachowaniu zdrowia.

Według św. Hildegardy - średniowiecznej mniszki z Bingen - galgant powinni zażywać wszyscy cierpiący na problemy sercowe. Zalecała go również dla wzmocnienia odporności.

Właściwości galgantu:

  • wspomaga układ krążenia, usuwa bóle serca
  • zapobiega zawałom i udarom
  • wzmacnia serce
  • pomaga przy migrenach, bólach głowy
  • przy gorączce
  • przy bólach pleców, bólach reumatycznych
  • poprawia trawienie
  • likwiduje skurcze żołądka
  • pomocny w dolegliwościach miesiączkowych
  • likwiduje nudności w chorobie lokomocyjnej
  • wzmacnia w stanie wyczerpania
  • poprawia nastrój
  • powstrzymuje rozwój opryszczki
  • działanie przeciwzapalne

galgant

W Niemczech galgant został oficjalnie uznany za lek.

Galgant posiada cytrynowy aromat i zaostrza smak potrawy. Zapachem i smakiem przypomina słodką musztardę czy imbir, ma jednak bardziej intensywny aromat oraz mocniejszy i ostrzejszy pieprzny smak.

Jeśli chcesz wykorzystać galgant w kuchni zastosuj go w  potrawach kuchni indyjskiej i azjatyckiej, do dań z ryżem i ostrych zup, a także do mięs, wołowiny, ryb, kartoflanki, zupy grochowej i fasolowej oraz tłustych sosów.

Można nim posypać także kanapki i dodać do herbaty.

Galgantu można używać jako substytutu pieprzu lub jako zamiennika curry.

Na zdrowie!

Powiązane produkty
Pokrewne artykuły
Zostaw komentarz
Odpowiedz

Menu

Udostępnij

Kod QR

Ustawienia

Kliknij po więcej produktów.
No products were found.

Utwórz darmowe konto aby zapisać w ulubionych.

Zarejestruj

Utwórz darmowe konto, aby korzystać z listy życzeń.

Zarejestruj