Alpinia lekarska, galgant czyli niezwykła roślina św. Hildegardy. Dlaczego warto ją mieć!
Galgant to roślina pochodząca z rodziny imbirowatych, stąd jej ostry gorzkawy smak. Pochodzi z południowych Chin, Indochin i Tajwanu. Uprawia się ją również w Japonii i Antylach oraz na wschodnich wybrzeżach Indii.
Galgant wykorzystamy na wiele sposobów nie tylko w kuchni, ale też w zachowaniu zdrowia.
Według św. Hildegardy - średniowiecznej mniszki z Bingen - galgant powinni zażywać wszyscy cierpiący na problemy sercowe. Zalecała go również dla wzmocnienia odporności.
Właściwości galgantu:
- wspomaga układ krążenia, usuwa bóle serca
- zapobiega zawałom i udarom
- wzmacnia serce
- pomaga przy migrenach, bólach głowy
- przy gorączce
- przy bólach pleców, bólach reumatycznych
- poprawia trawienie
- likwiduje skurcze żołądka
- pomocny w dolegliwościach miesiączkowych
- likwiduje nudności w chorobie lokomocyjnej
- wzmacnia w stanie wyczerpania
- poprawia nastrój
- powstrzymuje rozwój opryszczki
- działanie przeciwzapalne
W Niemczech galgant został oficjalnie uznany za lek.
Galgant posiada cytrynowy aromat i zaostrza smak potrawy. Zapachem i smakiem przypomina słodką musztardę czy imbir, ma jednak bardziej intensywny aromat oraz mocniejszy i ostrzejszy pieprzny smak.
Jeśli chcesz wykorzystać galgant w kuchni zastosuj go w potrawach kuchni indyjskiej i azjatyckiej, do dań z ryżem i ostrych zup, a także do mięs, wołowiny, ryb, kartoflanki, zupy grochowej i fasolowej oraz tłustych sosów.
Można nim posypać także kanapki i dodać do herbaty.
Galgantu można używać jako substytutu pieprzu lub jako zamiennika curry.
Na zdrowie!