Krzem - pierwiastek życia.
Krzem, zaraz po tlenie, jest najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem na ziemi. Odgrywa ważną rolę nie tylko w funkcjonowaniu naszej planety, ale też ma ogromny wpływ na wszystkie organizmy żywe.
Człowiek do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje dziennie około 20mg krzemu.
Zapotrzebowanie na krzem zwiększa się w czasie ciąży, rekonwalescencji po operacjach kostnych, w starszym wieku. Również dzieci mają zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek, aby zapobiec anemii i krzywicy, a także chorobom skóry i układu limfatycznego.
Rola krzemu w organizmie:
- uczestniczy w procesie wzrostu, wapnienia i mineralizacji kości,
- jest niezbędny do tworzenia i utrzymania w dobrej kondycji ścięgien, tkanki łącznej, chrząstki, naczyń krwionośnych,
- skutecznie walczy z wirusami i bakteriami, leczy stany zapalne,
- dba o dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci,
- wspomaga proces gojenia się ran,
- ma zdolność wyprowadzania z organizmu metali ciężkich
- pomaga przyswajać inne pierwiastki
Niedobory krzemu są spowodowane zarówno dietą ubogą w ten pierwiastek jak i przez obecność pasożytów, grzybów, bakterii i wirusów, które "kradną" krzem z naszego organizmu. W przemyśle spożywczym proces oczyszczania, rafinacji pożywienia pozbawia go wielu cennych substancji, w tym również krzemu.
Niedobory krzemu:
- zła kondycja kości i stawów
- choroby kości, osteoporoza, artroza, paradontoza
- miażdżyca
- podwyższony poziom cholesterolu
- zły stan skóry, nadwrażliwość i suchość
- kruche paznokcie
- podatność na infekcje
Występowanie krzemu:
- otręby
- kasza gryczana
- płatki owsiane
- ryż brązowy
- ziemia krzemowa
- skrzyp polny, rdest ptasi, pokrzywa
- warzywa, w tym czosnek, szczypior, marchwew
- daktyle
- piwo jasne