OPIS
Materiał: glina
szkliwiona od wewnątrz.
Pojemność: ok. 330 ml
Główną zaletą matero
glinianego jest to, że nie trzeba o nie nad wyraz dbać. Wystarczy spłukać go
wodą.
Polecany dla początkujących osób oraz tych, które nie mają czasu na
pielęgnację tykwy.
Glina dłużej utrzymuje temperaturę.
Jest cięższe niż
tykwa, przez co lepiej leży w dłoni. Nie poci się jak tykwa.
Jest natomiast
niestety mniej odporna na stuczenia.
Parzenie Yerba Mate
1. Wypełnij naczynie
suszem od 1/2 do 3/4 jego pojemności.
2. Przykryj otwór naczynia dłonią,
odwróć naczynie do góry dnem oraz potrząśnij energicznie kilka razy naczyniem w
górę i w dół.
Dzięki temu zabiegowi najdrobniejsze części mate oraz pył
przesuwają się ku górze, przez co zmniejszamy ryzyko zatykania się
bombilli.
3. Kolejnym krokiem jest delikatne przesunięcie mate na ściankę
naczynia. Odpowiednie ułożenie suszu zapobiega zatykanie bombilli przez
najdrobniejsze jego części oraz dostawanie się pyłu przez wlot bombilli.
4.
Następnie w pustą przestrzeń wlewamy powoli niewielką ilość wody w temperaturze
pokojowej, aż do całkowitego jej wchłonięcia przez susz. Matero jest ciągle
ułożone delikatnie po ukosie, susz znajduje się na ściance. Zalanie zimną wodą
ma na celu uniknięcie utraty wartości odżywczych oraz aromatu płynącego z
naparu.
5. Przyszedł czas na umieszczenie bombilli w pustą przestrzeń gdzie
nie znajduje się susz. Teraz należy delikatnie wlać ciepłą wodę (do 75°C) w
pustą przestrzeń. Nalewamy niemal po brzegi, mając na uwadze pozostawienie na
samej górze niewielkiej ilości ciągle suchej mate.
6. Po dodaniu ciepłej wody
należy odczekać około 2-3 minut i napar jest gotowy do wypicia.
7. Gdy
opróżnimy naczynie z naparu możemy dolewać ciepłej wody, aż do momentu, gdy nie
będziemy już odczuwać dostatecznego smaku płynącego z naparu.
Do suszu mate
można dodawać inne składniki, które mają na celu zniwelowanie goryczki (miód,
cukier czy zioła: mięta, mięta pieprzowa, werbena cytrynowa, liście bławatka i
inne). Cukier można zastąpić innym zamiennikiem przykładowo stewią, ksylitolem
lub erytrolem.
Nie mieszamy suszu bombillą, powoduje to zatykanie jej otworów i powstawanie tzw. błotka.
W pierwszej kolejności wlewajmy do naczynia zimną wodę, aby dłużej utrzymać aromat naparu i jego składniki odżywcze.
Wstrząśnij naczyniem zatykając jego otwór, aby najdrobniejsze elementy mate pozostały u góry.
Do kolejnych zalań używaj wody o temperaturze maksymalnie 75°C.