SKŁADNIKI
Zielona herbata
genmaicha 50%*, brązowy ryż 50%* (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
OPIS
Genmaicha to
wysokiej jakości zielona herbata sencha połączona z ziarenkami prażonego ryżu
(„genmai”). Ryż jest specjalnie namaczany i parzony zanim zostaje wysuszony i
poddany prażeniu. Połączenie naparu z liści senchy i ryżu daje genmaichy
charakterystyczny orzeźwiający, delikatnie orzechowy smak, mocny aromat i
rdzawo-zielony kolor. Genmaicha była przez wieki uważana w Japonii za napój dla
osób najbiedniejszych, których nie było stać na picie samej senchy. Dodany ryż,
zwiększał objętość herbaty i nadawał jej dodatkowego aromatu. Z czasem
genmaicha stała się popularna wśród wszystkich warstw społecznych w Japonii a
potem na całym świecie gdzie zyskała przydomek „popcorn tea” (prażone ziarnka
ryżu przypominały bowiem z daleka prażoną kukurydzę). W Japonii genmaichę
często piją mnisi w trakcie długich okresów postów. Poprzez relatywnie niską
zawartość senchy (50%) to herbata o dość niskiej zawartości kofeiny. Jest za to
ceniona za wysoką zawartość minerałów (magnezu, wapnia i potasu). Ze względu na
jej działania wspomagające układ trawienny tradycyjnie podaje się ją do
posiłków.
ZALECNE SPOŻYCIE I INNE
UWAGI
Ilość herbaty: 3g na 250ml
Czas parzenia: 2-3
min.
Temperatura parzenia: 70-80 C
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Po otwarciu przechowywać w
lodówce
Data sheet
- Wegetariański
- Tak
- Certyfikat bio
- Jest
- Wegański
- Tak
- Producent - nazwa i adres
- Moya europe spÓłka z ograniczoną odpowiedzialnością, mieczysława karłowicza 9a, 02-501 wars
- Kraj producenta
- Polska
- Bez glutenu (w składnikach)
- Bez glutenu (w składnikach)