SKŁADNIKI
Sok z malin*
(50%), syrop z agawy* (50%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Jest to syrop
naturalnie wytworzony z soku z malin . Uzyskany syrop , dosładza się
syropem z agawy odpowietrza się , rozlewa do butelek i pasteryzuje, po czym
schładza. Maliny, ze względu na swoje właściwości, są wykorzystywane w
leczeniu różnorodnych dolegliwości. Same słodkie owoce zawierają kwasy
organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i
lotne związki zapachowe. Poza tym, zawierają wiele witamin (m.in. C, E, B1, B2,
B6) oraz substancji mineralnych (potas, żelazo, magnez, wapń) Działanie
prozdrowotne malin: są środkiem przeciwgorączkowym i napotnym, ponieważ kwas
salicylowy w nich zawarty pobudza gruczoły potowe, a malinowe olejki eteryczne
rozgrzewają; działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie, działają
uspokajająco, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie
przeciwmiażdżycowe dzięki minerałom w nich zawartym, żelazo i miedź mogą wspomóc
leczenie anemii, potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu,
dlatego maliny zalecane są osobom mającym choroby nerek lub woreczka żółciowego,
hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę, są pomocne w łagodzeniu
bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz mięśni gładkich, duża ilość witamin
wpływa korzystnie na układ odpornościowy, polifenole, silne antyoksydanty,
chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają starzenie się, zawarty w nich kwas
elagowy jest silnym antyoksydantem, wzmacnia odporność organizmu i, według
najnowszych badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100
g
Wartość energetyczna: 886kJ / 215
kcal
Tłuszcz: 0,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,03
g
Węglowodany: 54,5 g
w tym cukry: 52,4 g
Białko: 0,05
g
Sól: 0,02 g
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu. Po otwarciu
przechowywać w temp. 4 stopni Celsjusza.