Czarny czosnek to naturalny czosnek poddany fermentacji. Świeży, ekologiczny czosnek, przechowywany w kontrolowanej temperaturze i wilgotności przez około 30 dni, w którym zachodzi reakcje brązowienia nieenzymatycznego - reakcje Mailarda.
Powstaje produkt o lekko słodkawym smaku, przypominający suszone morele i grzyby. Jest bardzo popularny w Japonii i Korei.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do bezpośredniego spożycia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna - 796 kJ / 188 kcal
Tłuszcz - 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 3 g
w tym cukry - 22 g
Białko - 13 g
Sól - 0 g
SKŁADNIKI
czosnek* (100%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu.