SKŁADNIKI
żołędzie*(100%)
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Mąka z żołędzi była
dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach, gdy brakowało jedzenia.
Współczesne badania potwierdziły jej bardzo wysoką wartość odżywczą oraz
zawartość cennych dla zdrowia składników.
W porównaniu z mąką zbożową jest
kilkakrotnie bogatsza w potas, wapń i magnez, czyli kluczowe dla zdrowia
składniki mineralne.
Mąka ta jest bardzo bogata w witaminy z grupy B. Zawiera
także dużo cennego dla funkcjonowania przewodu pokarmowego błonnika oraz ponad
5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę
żołędziową można wykorzystywać jako uszlachetniający dodatek do mąki zbożowej w
proporcji 2/3 mąki zbożowej i 1/3 mąki żołędziowej i wypiekać chleb, bułki,
ciasteczka oraz inne wyroby.
Można ją wykorzystać także do wszystkich dań
gdzie normalnie dodaje się mąkę zbożową np. jako dodatek do makaronu, omletów z
jaj, placków ziemniaczanych (dodając do 2/3 tartych ziemniaków 1/3 mąki z
żołędzi).
Zachęcamy do wymyślania autorskich dań na bazie tego naturalnego i
cennego składnika