SKŁADNIKI
obrane, suszone i
mielone kłącze topinamburu* (100%) (*certyfikowany składnik
ekologiczny)
OPIS
Topinambur pochodzi z
Ameryki Północnej. Do Europy przybył na początku XVII wieku i stał się
jednym z podstawowych źródeł zapotrzebowania na węglowodany.
Później
został wyparty przez ziemniaki. Obecnie topinambur przeżywa swój renesans.
Topinamburu po wykopaniu nie da się długo przechowywać w postaci świeżej. W
postaci suszonej i zmielonej można przez cały rok tworzyć z niego zdrowe i
pyszne dania.
Mąka z topinamburu może służyć do wielu celów np.:
placki z
topinamburu (tak jak placki z ziemniaków),
kotlety z mąki z topinamburu,
dodatek do sosów,
dodatek do zup,
oraz w innych formach według
upodobań.
ZALECANE WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu.