OPIS
Do drippera dołączona jest miarka wykonana z polipropylenu. Aby
zaparzać napar w dripperze należy zaopatrzyć się w filtry i ziarno kawy.
Filtr papierowy sprawia, że kawa
grawitacyjnie przeleje się dając aromatyczny, wolny od zanieczyszczeń
napar.
Ten model drippera jest podstawowym
urządzeniem z tej serii, pozwalającym na zaparzenie 1-4 kaw (do 500 ml). Szczególnie polecany jest to
zaparzania jasnopalonych kaw średnio- bądź grubomielone. Mniej udane będą
zapewne ciemnopalone i drobnomielone kawy przygotowane do użycia w ekspresie
ciśnieniowym.
Ceramika sprawia,
że naczynie nie odbiera ciepła od naparu. Stożkowa forma i specjalne
żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody.
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
1. Złóż filtr
papierowy wzdłuż szwów i umieść go w dripperze, postaw go w naczyniu, z którego
będziesz serwować kawę. Następnie wsyp średnio zmieloną kawę (10-12 g) i
delikatnie wyrównaj poziom powierzchni (w tym celu potrząśnij filtrem)
2.
Zagotuj wodę, odczekaj chwilę i zalej kawę małą ilością wody. Należy lać wodę
po ściance filtra nie bezpośrednio na powierzchnię kawy. Pozostawić na 30
sekund.
3. Dolewaj resztę wody okrężnymi ruchami, aż do uzyskania całego
naparu. Proces parzenia powinien trwać nie dłużej niż 3
minuty.