- kaszka orkiszowa to pożywne śniadanie
Ekologiczna kaszka orkiszowa razowa otrzymywana jest z pełnego ziarna orkiszu.
Polecamy jako składnik puddingów, legumin, do zagęszczania zup i sosów, a także do przygotowania kaszki na mleku z owocami.
Orkisz według św. Hildegardy to najzdrowsze ze zbóż, które regeneruje cały organizm.
Orkisz zawiera dużo mikro i makroelementów, białka i błonnika. Orkisz zawiera też łatwiej przyswajalny gluten.
Właściwości orkiszu:
- wzmacnia kości
- polepsza krążenie krwi
- wzmacnia odporność
- obniża poziom cukru i cholesterolu
- wspomaga układ trawienny
Św. Hildegarda pisała : „Orkisz jest najlepszym ziarnem. Jest obfite, pożywne i delikatne w porównaniu z innymi ziarnami. Daje silne ciało, zdrową krew tym, którzy je jedzą i czyni ducha człowieka lekkim i radosnym. "
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA kaszki orkiszowej na mleku:
zagotować 1/2 l mleka, do gotującego się mleka wsypać 3 łyżki stołowe kaszki. Gotować ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając.
SKŁADNIKI
orkisz* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1425 kJ / 336 kcal
Tłuszcz - 1,4 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g
Węglowodany - 67 g,
w tym cukry - 2,0 g
Błonnik - 6,6 g
Białko - 11 g
Sól - 0,01 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.