- kaszka orkiszowa doskonała na pyszne śniadanie
Ekologiczna kaszka orkiszowa jasna otrzymywana jest z obłuszczonego ziarna orkiszu.
Polecamy jako składnik puddingów, legumin, do zagęszczania zup i sosów, a także do przygotowania kaszki na mleku z owocami.
Orkisz według św. Hildegardy to najzdrowsze ze zbóż, które regeneruje cały organizm.
Orkisz zawiera dużo mikro i makroelementów, białka i błonnika. Orkisz zawiera też łatwiej przyswajalny gluten.
Właściwości orkiszu:
- wzmacnia kości
- polepsza krążenie krwi
- wzmacnia odporność
- obniża poziom cukru i cholesterolu
- wspomaga układ trawienny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sposób przygotowania kaszki na mleku: zagotować 1/2 l mleka, do gotującego się mleka wsypać 3 łyżki stołowe kaszki. Gotować ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając
SKŁADNIKI
orkisz* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1399 kJ / 330 kcal
Tłuszcz - 1,2 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 68 g,
w tym cukry - 1,2 g
Białko - 10 g
Sól - 0,01 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.