- kasza orkiszowa daje uczucie sytości na długo
Ekologiczna kasza orkiszowa otrzymana z obłuszczonego ziarna orkiszu. Ma łagodny smak, jest wyjątkowo pożywna i na długo daje uczucie sytości.
Polecamy jako bazę ciepłego śniadania, obiadu lub kolacji, na słodko lub słono oraz do zagęszczania zup i potraw jednogarnkowych.
Orkisz według św. Hildegardy to najzdrowsze ze zbóż, które regeneruje cały organizm.
Orkisz zawiera dużo mikro i makroelementów, białka i błonnika. Orkisz zawiera też łatwiej przyswajalny gluten.
Właściwości orkiszu:
- wzmacnia kości
- polepsza krążenie krwi
- wzmacnia odporność
- obniża poziom cukru i cholesterolu
- wspomaga układ trawienny
SKŁADNIKI
kasza orkiszowa* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio krótko namoczoną kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1622 kJ / 384 kcal
Tłuszcz - 2,4 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,4 g
Węglowodany - 70 g,
w tym cukry - 6,8 g
Białko - 15 g
Sól - 0,02 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.