Czym myjemy nasze naczynia?
Naczynia możemy myć powszechnie stosowanymi płynami chemicznymi lub też płynami zawierającymi składniki naturalne.
Oto porównanie płynów chemicznych i naturalnych :
CHEMICZNE |
NATURALNE |
W skład płynów do mycia naczyń wchodzą głównie składniki powierzchniowo czynne. Mają one za zadanie usunięcie tłuszczu |
|
Jako składniki powierzchniowo czynne stosowane są preparaty anionowe – o właściwościach tworzenia piany: są one szkodliwe dla środowiska naturalnego – wolniej rozkładają się, są toksyczne dla wody, zakwaszają glebę, ich produkcja wymaga zużycia dużo energii; są szkodliwe dla zdrowia, gdyż nie usuwają się całkowicie z naczyń przez co zjadamy je z pokarmem; |
Środki powierzchniowo czynne pozyskiwane są z olejów roślinnych: są one nieszkodliwe dla środowiska i zdrowia człowieka; |
Barwniki i składniki zapachowe pochodzące z ropy naftowej – wolniej się rozkładają, powodują podrażnienia skóry; |
Stosowane są naturalne składniki zapachowe i barwiące; |
Opakowania (oznaczone PE, HDPE) łatwo poddające się recyklingowi ale o niewielkim faktycznym stopniu odzysku |
Ekologiczne opakowania; |
Dodatki antybakteryjne zabijające bakterie przez co wyjaławiamy nasze otoczenie domowe z zarazków i zmniejszamy naturalną odporność organizmu na nie, co skutkować może poważniejszymi konsekwencjami przy późniejszym zetknięciu się z nimi. |
Najczęściej są to koncentraty, przez co są ekonomiczne w użyciu. |
źródło: ekonsument.pl