Czym myjemy nasze naczynia?

Czym myjemy nasze naczynia?

 

 

Naczynia możemy myć powszechnie stosowanymi płynami chemicznymi lub też płynami zawierającymi składniki naturalne.

 

Oto porównanie płynów chemicznych i naturalnych :

CHEMICZNE

NATURALNE 

W skład płynów do mycia naczyń wchodzą głównie składniki powierzchniowo czynne. Mają one za zadanie usunięcie tłuszczu

Jako składniki powierzchniowo czynne stosowane są preparaty anionowe – o właściwościach tworzenia piany:

są one szkodliwe dla środowiska naturalnego – wolniej rozkładają się, są toksyczne dla wody, zakwaszają glebę, ich produkcja wymaga zużycia dużo energii;

szkodliwe dla zdrowia, gdyż nie usuwają się całkowicie z naczyń przez co zjadamy je z pokarmem;

Środki powierzchniowo czynne pozyskiwane są z olejów roślinnych:

są one nieszkodliwe dla środowiska i zdrowia człowieka;

Barwniki i składniki zapachowe pochodzące z ropy naftowej – wolniej się rozkładają, powodują podrażnienia skóry;

Stosowane są naturalne składniki zapachowe i barwiące;

Opakowania (oznaczone PE, HDPE) łatwo poddające się recyklingowi ale o niewielkim faktycznym stopniu odzysku

Ekologiczne opakowania;

Dodatki antybakteryjne zabijające bakterie przez co wyjaławiamy nasze otoczenie domowe z zarazków i zmniejszamy naturalną odporność organizmu na nie, co skutkować może poważniejszymi konsekwencjami przy późniejszym zetknięciu się z nimi.

Najczęściej są to koncentraty, przez co są ekonomiczne w użyciu.

 

źródło: ekonsument.pl

 

Menu

Share

QR code

Settings

Click for more products.
No products were found.

Create a free account to save loved items.

Sign in

Create a free account to use wishlists.

Sign in